A A A

Xylitol - cukier brzozowy ksylitol

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru. Ksylitol pozyskuje się z brzozy, stąd nazywany jest cukrem brzozowym. Jest cukrem pięciowęglowym. W przeciwieństwie do cukrów śześcio i dwunasto - węglowych jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Dzięki temu posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru (z buraków cukrowych) i dziewięciokrotnie od cukru rafinowanego (sacharozy). Ze względu na te właściwości jest polecany dla diabetyków. Niskie zużycie insuliny w procesie przemiany metabolicznej ksylitolu sprawia, że może być on odpowiednio stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Ksylitol zawiera prawie dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia. Ksylitol jest pomocny w przywracaniu właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów).

Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wskazane jest dochodzić do tej ilości stopniowo. Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki potrzebny jest na zwiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Nie należy więc podawać ksylitolu małym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Ksylitol jest dostępny w naszych sklepach w Katowicach i Tychach jak również wysyłkowo -> cukier brzozowy - xylitol - sklep. Polecamy też cukier brzozowy z Finlandii: ksylitol sklep