A A A

Ostropest plamisty - ratunek dla wątroby

Ostropest plamisty - (Silybum marianum) - to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych. W zielarstwie używa się owocu ostropestu plamistego.  Naj­waż­niej­szą sub­stan­cją ak­tyw­ną ro­śli­ny jest sy­li­ma­ry­na sta­no­wią­ca kom­pleks po­chod­nych fla­wo­no­idów o dzia­ła­niu prze­ciw­za­pal­nym, antyoksydacyjnym, roz­kur­czo­wym, żół­cio­pęd­nym, de­tok­sy­ka­cyj­nym i re­ge­ne­ru­ją­cym miąższ wą­tro­by. Ostro­pest za­wie­ra rów­nież ole­jek ete­rycz­ny , wi­ta­mi­ny B2, D, E, sole mi­ne­ral­ne (miedź, selen i cynk), go­ry­cze oraz hi­sta­mi­nę.

 

Stosowanie ostropestu może być pomocne przy:

•    długotrwałych kuracjach antybiotykowych,
•    nadużywaniu alkoholu,
•    chemioterapii,
•    zatruciach grzybami,
•    leczeniu cukrzycy,
•    wirusowym zapaleniu wątroby typu C,
•    kamicy żółciowej
•    stanach zapalnych skóry,
•    leczeniu łuszczycy.

 

W naszych sklepach znajdą państwo ostropest plamisty mielony: ostropest sklep

 

Sposób użycia:

Przygotować napar. Jedną szklanką wrzątku zalać jedną łyżkę stołową nasion. Parzyć 10-15 minut. Stosować trzy razy dziennie.

Można stosować jako dodatek (musli,jogurt,zupy,sałatki)

Dostępny jest również olej z ostropestu: olej z ostropestu sklep. Olej zawiera zarówno sylimarynę jak i nienasycone kwasy tłuszczowe. Może być stosowany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie przy problemach skórnych.


Sposób użycia oleju:
Olej można stosować codziennie, na zimno, ok. 4-5 gramów (2 łyżeczki) jako dodatek do sałatek, surówek, kasz, jogurtów, sera, zup i sosów.
Przechowywać w temperaturze poniżej 20 °C, w zaciemnionym miejscu. Po otwarciu butelki, spożyć olej w ciągu 1 miesiąca. Olej z ostropestu stosowany wg zaleceń nie powoduje żadnych skutków ubocznych, może być stosowany w żywieniu (wg prac naukowo-badawczych).

 

Ciekawostki: Ostropest plamisty został uznany "Zielem Roku 2009"