Tran norweski - źródło kwasów tłuszczowych omega-3 - Sklep Zielarski Katowice Giszowiec
A A A

Tran norweski


W krajach Skandynawii tran stosowany jest od setek lat. Pierwotnie służył do garbowania skór, konserwacji drewna oraz jako paliwo do lamp. Z czasem odkryto jego dobroczynnie oddziaływanie na organizm. Obserwacje potwierdziły, że mieszkańcy norweskiego wybrzeża, w których diecie tran zajmował stałe miejsce, rzadziej zapadają na schorzenia. Lekarze polecali tran na reumatyzm i krzywicę.

Współczesne badania naukowe potwierdziły, że kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witamina D3, w które obfituje tran norweski są składnikami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tran zalecany jest jako składnik całorocznej diety zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Tran norweski jest stale obecny w naszym sklepie stacjonarnym oraz w internetowym sklepie zielarskim.