A A A

Nasiona chia - naturalne źródło kawsów nienasyconych

Chia - inaczej szałwia hiszpańska to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Słowo Chia pochodzi od słowa „Chian”, co w języku nahuatl, znaczy oleisty.

 

Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Jedna mała łyżeczka zawiera 75mg wapnia, 43 mg magnezu, 75mg potasu. Nasiona charakteryzują się również dużą zawartościa błonnika - stąd polecane są dla osób z nadwagą (uczucie sytości) oraz mających problemy z wypróżnianiem.

zawiera 75 mg wapnia, 43 mg magnezu i 75 mg potasu

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-nasiona-chia-sposob-na-zdrowie-prosto-od-aztekow,nId,993954?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-nasiona-chia-sposob-na-zdrowie-prosto-od-aztekow,nId,993954?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

 

Zastosowanie:

  • najczęściej stosowane jako dodatek do potraw (sałatki, owsianka, musli, kasze, ziemniaki, koktaile)
  • do zagęszczania (sosy, zupy, puddingi)
  • można łączyć z mąką i stosować do wypieku chleba i ciast
  • można kiełkować

Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel. Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą).

 

Nasiona chia są coraz chętniej wybierane przez naszych klientów, dlatego są dostępne w naszych sklepach zielarskich. Patrz: nasiona chia sklep.