Młody jęczmień - dietetyczny skarb
Młody jęczmień ( Hordeum vulgare ) znany z angielska jako "barley grass" jest sadzonką jęczmienia. Zbiór młodego jęczmienia przeprowadza się na około 200 dni po wykiełkowaniu, gdy pędy mają wysokość mięczy 20 a 30 centymetrów.
Â
Wartość odżywcza młodego jęczmienia
Młody jęczmień stanowi skoncentrowane źródło ponad trzydziestu witamin i minerałów. Jęczmień jest szczególnie bogaty w witaminy A, C, B1, B2, kwas foliowy i B12, wapń, żelazo, potasu i w chlorofil.
Aminokwasy są budulcem białek. Białka są głównym składnikiem wszystkich komórek, a zatem aminokwasy są niezbędne dla ciągłej odbudowy i regeneracji komórek oraz w procesie wytwarzanie energii.
Dodatkowym istotnym składnikiem, który znajdziemy w liściach młodego jęczmienia są polipeptydy; mniejsze białka, które mogą być bezpośrednio wchłaniane przez krew. Mają one wpływ na prawidłowy metabolizm komórek i neutralizację substancji toksycznych, które są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Jęczmień zawiera 18 aminokwasów, w tym osiem aminokwasów, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie i musi je pozyskać z zewnątrz.
Według Yoshihide Hagiwara, badacza i autorki książki "Green Barley Essence " ( Keats , 1985) , wyciąg z młodego jęczmienia może być pomocny w neutralizowaniu chorób skóry i wrzodów poprzez promowanie wzrostu nowych komórek organizmu. Nie jest wiadomo dokładnie, jak to się dzieje, chociaż przyczyn szuka się w związku z wysokim nasyceniem młodego jęczmienia chlorofilem - zielonym pigmentem o antybakteryjnym oddziaływaniu.
Â
Młody jęczmień jest dostępny w naszych sklepach zarówno w formie proszku, jak i w tabletkach: młody jęczmień tabletki z Colfarmu. W sprzedaży mamy również mieszankę dietetyczną Green Trio w opakowaniu zawierającym aż 1000 tabletek. Jest to receptura, w skład którech wchodzi: spirulina, chlorella i właśnie młody, zielony jęczmień najwyższej jakości. Receptura jest doskonałym uzupełnieniem diety w składniki mineralne obecne w wymienionych surowcach.
Â