A A A

Jagody acai - bogate źródło antyutleniaczy


Popularnie zwane Acai to drzewo z rodziny palm o nazwie Eutrepe Olereacea, występującym na obszarze Puszczy Amazońskiej, głównie na terenie Brazylii. Jagody acai są małymi owocami w kolorze ciemnoczerwonym aż do czarnego. Rosną na wysokości ok. 25m na palmach Acai. Zbiory są bardzo uciążliwe. Ludność tubylcza wspina się po cienkich drzewach do góry, obcina tam kiście z owocami i „przewiesza się” na następną palmę.

Jagody Acai - źródło antyutleniaczy


Jagody Acai zawierają wyjątkowo dużą część antocyjanów (zaliczane do związków flawonowych - flawonoidów), które występują również w czerwonym winie. Z powodu fizycznego i psychicznego przeciążenia, złego odżywiania, nadużywania alkoholu i palenia papierosów powstają w dużych ilościach wolne rodniki, które zakłócają pracę naszego systemu immunologicznego i mogą przyspieszyć proces starzenia. Antyoxydanty pomagają zneutralizować wolne rodniki.
Acai zawiera witaminy B1, B2, B3, witaminy E, C, Fosfor, Wapń, Potas, Żelazo, Białko, nienasycone kwasy tłuszczowe - Omega 6, Omega 9. Jagody Acai są też bogatym źródłem kwasu elagowego.

Jagody acai są u nas dostępne w postaci proszku, w kapsułkach oraz jako sok z jagód acai.