A A A

Miody naturalne prosto z pasieki

W ofercie sklepu mamy miody naturalne prosto z podkarpackiej pasieki w Stróżach (okolice Nowego Sącza) oraz z kilku innych pasiek (w zależności od dostępności gatunków). Miód prosto z pasieki cenimy za to, że to czysty i w 100% naturalny miód pszczeli, nie mieszany z dodatkami, nie wzbogacany sztucznie. Miody dostępne w sklepie zielarskim w Katowicach na Giszowcu.

W ofercie sklepu mamy następujące rodzaje miodów:

- miód akacjowy - kolor bezbarwny lub jasno kremowy; dobry dla osób zmagających się z problemem nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego, schorzeń nerek; bardzo wolno krystalizuje.

- miód gryczany - barwa od herbacianej do brunatnej; zwiększona zawartość witaminy C oraz wysoka aktywność antybiotyczna; często stosowany w diecie polecanej dla osób z problemami układu krążenia, miażdżycą, niedokrwistością. Można również włączyć do diety w okresie po złamaniach kości.

- miód lipowy - ostry, lekko gorzkawy smak, woń kwiatów lipy; stosowany tradycyjnie przy przeziębieniach, anginach, zatokach; zielarze polecają jako środek wykrztuśny i napotny, przeciwgorączkowy; zaliczany do miodów o wysokiej aktywności.

- miód malinowy - barwa jasno-żółta do żółtej o lekko wyczuwalnym kwaskowatym smaku; stosowany również przy przeziębieniach oraz w diecie "sercowców".

- miód rzepakowy - bardzo jasny, szybko krystalizuje, zapach i wygląd po krystalizacji biały ze spienioną powierzchnią, jednak bardzo ceniony ze względu na bardzo delikatny smak.

- miód słonecznikowy - barwa intensywnie żółta; polecany na układ pokarmowy i dla wątrobowców,

- miód spadziowy - ciemny o lekko żywicznym smaku; polecany przy problemach układu górnych dróg oddechowych, stanach zapalnych płuc, astmie, bronchicie, niedokrwistości, dolegliwościach kobiecych oraz niedomaganiach stawów i skóry.

- miód wielokwiatowy - kolor od jasnego do ciemnych; stosowany przy alergiach, katarze siennym, dychawicy oskrzelowej; stanowi cenny produkt odżywczy w stanach fizycznego i psychicznego wyczerpania organizmu.

- miód wrzosowy - czerwonobrunatny o konsystencji galaretowatej; polecany przy problemach dróg moczowych i prostaty oraz kamicy nerkowej.

- miód mniszkowy - kolor słomkowo-żółty; polecany na problemy układu pokarmowego i dla sercowców.

- pyłek kwiatowy - różnokolorowe granulki; bogate źródło makroelementów, witamin, soli mineralnych i aminokwasów - polecany w stanach nerwicowych, przy osłabieniach, anemii, problemach prostaty i rekonwalescencji oraz w problemach przewodu pokarmowego i wątroby; ogólnie wzmacniający.

Miód pszczeli ulega nataralnej krystalizacji, co świadczy o jego wysokiej jakości. Ponowne podgrzanie miodu do temperatury 42 stopni Celsjusza (nie wyższej) przywróci mu postać płynną i nie spowoduje utraty jego cennych właściwości. Wszystkie rodzaje miodów konfekcjonowane są w opakowaniach 0,4 kg i 1,2 kg.