Guarana - naturalna kofeina
Co to jest guarana?
to roślina o czerwonych owocach i ciemnych ziarnach. Nazwana początkowo „warana”. Ziarnom (orzechom) przypisywano magiczne moce. Indianie tłoczyli ziarna w sztabkę i ucierali w proszek na chropowatym języku ryby Piracuru. Po rozpuszczeniu w wodzie otrzymywali z niego orzeźwiający napój, który służył im jako środek wzmacniający i substytut pożywienia.
Roślina wytwarza kwiatostany groniaste, osadzone w kątach liści. Pojedyncze kwiaty są drobne, pachnące, koloru białego. Owocem jest gruszkowata, czerwona torebka zawierająca czarne nasiona. Nasiona tworzą pęk. Owoc po obraniu jest czerwony, z odcieniem pomarańczowym i żółtym, częściowo otwiera się, ukazując nasiona. Na tym etapie owoce są zbierane, aby zapobiec ich spadaniu na ziemię. Owoce zbiera się ręcznie, po czym nasiona powinny być przechowywane razem przez 2-3 dni, aby wystąpił proces fermentacji. Następnie łupinki się usuwa, a nasiona suszy. Do produkcji używa się wyłącznie nasion: wszystkie inne części są wyrzucane. Następnym etapem przetwarzania jest prażenie, które odbywa się już po przesianiu nasion, aby można je było prażyć równomiernie. Proces ten powinien odbywać się w glinianych piecach przez 4-5 godzin, aż nasiona będą zawierać 9% wilgotności. W ten sposób otrzymujemy ziarno guarana. Nasiona guarany zawierają alkaloidy, dużą ilość kofeiny (około 4%), skrobię, żywicę, garbniki.
Guarana jest polecana dla:
- osób, które nie tolerują kawy, a jednocześnie nie chcą zrezygnować ze stymulującego działania kofeiny.
- przy obniżeniu energii życiowej
- przy zmęczeniu psychicznym i fizycznym
- przy zaburzeniu koncentracji, pamięci
- w okresie rekonwalescencji po ciężkich chorobach, operacjach
- w stanach wyczerpania, znużenia, senności oraz gdy zachodzi potrzeba wykonywania odpowiedzialnych czynności jak np. prowadzenie pojazdu przez całą noc
Guarana:
- w stosunku do kawy zawiera 3 krotnie więcej kofeiny
- jej substancja aktywna, kofeina (zwana również guaranina) ze względu na dużą ilość garbników i włókien wchłaniana jest przez organizm bardzo powoli i w nieszkodliwy sposób. Nie powoduje skutków ubocznych.
- kofeina łatwo przyswajalna, bez zanieczyszczających środków balastowych, które powodują zakwaszanie organizmu
W naszych sklepach guarana jest dostępna w postaci proszku i w wersjach kapsułkowncyh: guarana - Jest to produkt niemiecki firmy vivanutria. Zalecany sposób użycia różni się w zależności od rodzaju ekstraktu. W przypadku sproszkowanej guarany jest to zwykle 5-10g guarany na dzień.