Olej z nasion wiesiołka - źródło omega 6
Â
Wiesiołek dwuletni to gatunek rośliny należącej do rodziny wiesiołkowatych. Olej, wykorzystywany w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym, powstaje z nasion tej rośliny.
Swoje właściwości olej z wiesiołka zawdzięcza składowi biochemicznemu. Najważniejsze substancje obecne w oleju to:
- kwas linolowy - jest niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym; należy do grupy kwasów omega-6, które regulują czynności fizjologiczne w organizmie i uczestniczą w przemianach biochemicznych. Od dawna znane jest korzystne działanie kwasu linolowego na skórę, bywa on zatem częstym składnikiem kosmetyków. Olej wiesiołkowy zawiera aż 70 proc. kwasu linolowego.
- kwas gamma-linolenowy, bardzo rzadki kwas występujący u roślin, również należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. GLA stosuje się go w przypadku schorzeń o podłożu miażdżycowym, a także w chorobach sercowo-naczyniowych. Kwas gamma-linolenowy znajduje się w mleku matki, korzystnie wpływa na odporność. Amerykańscy uczeni odkryli, że kwas gamma-linolenowy jest także skuteczny w profilaktyce raka piersi – hamuje aktywność genu odpowiedzialnego za wzrost komórek rakowych
W medycynie ludowej olej z wiesiołka jest polecany w:
- chorobach układu krwionośnego (miażdżyca, podwyższony cholesterol)
- chorobach reumatycznych
- obniżonej odporności
- okresie jesienno-zimowym
- chorobach skórnych (egzema, pokrzywka, trądzik, łuszcyca, alergie skórne)
Stosowanie oleju z nasion wiesiołka:
- wewnętrznie - zaleca się porcję około 6-8 gramów (u dorosłych) i 3-4 gramów (u dzieci) dziennie. Można również spożywać jako dodatek do potraw i sałatak. Należy pamiętać, żeby nie podgrzewać, ponieważ traci on swoje właściwości.
- zewnętrznie - bezpośrednio na skórę – kilka kropli należy wmasować opuszkami palców i masować skórę przez 20-30 sekund.
Â
Możemy polecić wyprodukowany z dobrej jakości surowca olej z nasion wiesiołka Dary Natury.
Â
Â