Jagody goji - tajemnica tybetu
Jagody goji to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Są to owoce rośliny o nazwie Kolcowój, która rośnie na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongoli. Najcenniejsze i najlepszej jakości owoce wzrastają w północno-centralnej części Chin, Ningxia, a także na zalewowych terenach Żółtej Rzeki oraz w zachodniej części Chin - Xinjiang.
Owoce goji zawierają dużo zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza, witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także wiele składników mineralnych, m.in: wapń, potas i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy.
Bogata zawartość jagód goji może wpływać korzystnie na:
- regenerację zniszczonych komórek ciała (bogactwo antyoksydantów może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia
- prawidłowe widzenie (zawartość zeaksantyny i luteiny)
- pracę układu trawiennego (zawartość błonnika - polecane dla osób odchudzających się, jako przekąska)
- system odpornościowy (zawartość cynku,  polisacharydów oraz germanu)
- działanie wzmacniające na stawy i kości
- badania na zwierzętach wykazywały właściwości obniżające ciśnienie i stężenie cukru we krwi.
Ponadto uważa się, że zawartość karotenoidów w komórkach ludzkiego organizmu wpływa na długość ich życia. Wyższa zawartość tych składników w pożywieniu, zwiększa szansę na długowieczność.
Spożywanie jagód goji:
- suszone owoce - spożywa się 5 – 15 g suszonych jagód Goji. Można spożywać bezpośrednio, jak również jako dodatek do musli, sałatek owocowych, jogurtu. Suszone owoce są dostępne w naszych sklepach: jagody goji - suszone owoce i soki dostępne w sklepie zielarskim w Katowicach
- sok z jagód goji - polecamy sok BIO - 100% z owoców z upraw ekologicznych: sok z jagód goji. Sok spożywamy dwa razy dziennie po dwie łyżki stołowe (ok.30ml)