A A A

Jagody goji - tajemnica tybetu

Jagody goji to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Są to owoce rośliny o nazwie Kolcowój, która rośnie na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongoli. Najcenniejsze i najlepszej jakości owoce wzrastają w północno-centralnej części Chin, Ningxia, a także na zalewowych terenach Żółtej Rzeki oraz w zachodniej części Chin - Xinjiang.

Owoce goji zawierają  dużo zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza, witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także wiele składników mineralnych, m.in: wapń, potas i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy.

Bogata zawartość jagód goji może wpływać korzystnie na:

  • regenerację zniszczonych komórek ciała (bogactwo antyoksydantów może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia
  • prawidłowe widzenie (zawartość zeaksantyny i luteiny)
  • pracę układu trawiennego (zawartość błonnika - polecane dla osób odchudzających się, jako przekąska)
  • system odpornościowy (zawartość cynku,  polisacharydów oraz germanu)
  • działanie wzmacniające na stawy i kości
  • badania na zwierzętach wykazywały właściwości obniżające ciśnienie i stężenie cukru we krwi.

Ponadto uważa się, że zawartość karotenoidów w komórkach ludzkiego organizmu wpływa na długość ich życia. Wyższa zawartość tych składników w pożywieniu, zwiększa szansę na długowieczność.

Spożywanie jagód goji:

  • suszone owoce - spożywa się 5 – 15 g suszonych jagód Goji. Można spożywać bezpośrednio, jak również jako dodatek do musli, sałatek owocowych, jogurtu. Suszone owoce są dostępne w naszych sklepach:owoce goji sklep
  • sok z jagód goji - polecamy sok BIO - 100% z owoców z upraw ekologicznych:sok z jagód goji . Sok spożywamy dwa razy dziennie po dwie łyżki stołowe (ok.30ml)
  • kapsułki z sproszkowaną jagodą goji - goji kapsułki sklep - zalecane spożycie 1 kapsułka na dzień.