A A A

Olej macadamia - naturalny kosmetyk na włosy i twarz

Macadamia -

to duże wiecznie zielone drzewo rosnące w ciepłym, wilgotnym klimacie.Olej jest tłoczony na zimno z orzechów tego drzewa.

 

Olej makadamia ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, ze względu na swój bogaty skład. Zawiera bowiem witaminę A, witaminy z grupy B, fenole, lecytynę i składniki mineralne, a także duże stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej zawiera aż 67 proc. kwasu oleinowego, 10 proc. kwasu palmitynowego oraz do 24 proc. kwasu oleopalmitynowego. Olej macadamia zawiera także skwalen, który jest naturalnym antyoksydantem i składnikiem spoiwa międzykomórkowego. Wpływa na prawidłowe utrzymanie struktury wodno-lipidowej, która zapewnia odpowiednie nawodnienie skory. Olejek macadamia posiada lekki, orzechowy zapach, który jednak, po nałożeniu, nie pozostaje na skórze, ale szybko się ulatnia.

 

Olejek makadamia polecany jest do każdego rodzaju skóry. Zdecydowanie jednak do pielęgnacji skóry zwiotczałej, mało elastycznej, wymagającej ujędrnienia, dla osób z trądzikiem różowatym oraz cerą naczynkową.

 

Olejek może być stosowany bezpośrednio na skórę lub dodawany do balsamów, masek lub do kąpieli. Wcierany w miejsca problemowe lub zmienione chorobowo widocznie poprawia ich wygląd. Zalecany jest również do masażu modelującego sylwetkę i masażu leczniczego.

 

Olej macadamia polecany jest także na kruche, łamliwe, przesuszone włosy - należy po naniesieniu odczekać conajmiej godzinę, a po tym czasie umyć delikatnym szamponem.

Olej makadamia jest dostępny w naszym sklepie. Polecamy olej macadamia dobrej jakości - tłoczony na zimno, z certyfikatem Bio. Kraj pochodzenia: Kenia