A A A

Olej z czerwonej palmy - bogactwo karotenu rodem z Kolumbii


Olej palmowy
Olej z czerwonej palmy to prawdziwa studnia bogactwa naturalnego karotenu - prowitaminy A, witaminy E, oraz Co-Enzym Q 10.

Olej palmowy produkowany jest z miąższu owoców palmy oleistej (Elaeis quineensis). Jej czerwone owoce zawierają w sobie bardzo dużo oleju jadalnego. Owoc zawiera pomarańczowo-czerwony miąższ zewnątrz, w środku którego jest pestka ze stałym, białawym, wysokiej jakości olejem. Produkt ten jest tradycyjnie używany jako pożywienie i kosmetyk, posiadając szczególne znaczenie kulturowe wielu regionów Afryki i Ameryki Południowej.
Olej o przyjemnym smaku i aromacie, przechodzi w postać stałą poniżej 20 st. C.

Olej z czerwonej palmy jest łatwostrawny i przyswajalny, zawiera 10 krotnie więcej karotenu niż marchewka i aż 30 razy więcej niż pomidory. Bogaty w witaminę E. Składniki bio olejów są bardzo zbliżone do substancji wytwarzanych w skórze, dlatego w naturalny sposób przenikają błony komórkowe.

Olej jest wyjątkowo odporny na utlenianie, dzięki czemu może być poddawany wysokim temperaturom bez utraty jakości. Doskonały do smarowania pieczywa, smażenia oraz do pielęgnacji ciała. W kosmetyce ma szerokie zastosowanie.

100% olej z palmy czerwonej, nierafinowany, wyrabiany tradycyjną metodą - produkt dostępny w sklepie zielarskim