A A A

Olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany, BIO - 1 litr


Olej kokosowy

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).


Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem.


Olej kokosowy wyciskany jest z miąższu kokosa.

Około połowę zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca sie w monolauryn.


Skład:

zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):

40-50% kwasu laurynowego C12

15-20% kwasu mirystynowego C14

7-12% kwasu palmitynowego C16

5-11% kwasu kaprylowego C8

4-9% kwasu kaprynowego C10

1,5-5% kwasu stearynowego C18

1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

4-10% kwasu oleinowego C18

ok. 2% kwasu linolowego C18

do 0,2% kwasu linolenowego C18


Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego, jako maseczka do włosów, oliwka do ciała czy maść na różnego rodzaju zmiany skórne.


Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter.


Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy tłoczony na zimno nie zawiera tłuszczy trans.


Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.



Olej kokosowy kupisz w sklepie zielarskim PodarujZdrowie.pl